Lucia-Fira Lucia

 

Lucia

Namnet Lucia kommer av det latinska ordet Lüx, som betyder ljus som strålar ut från en ljuskälla.

Legenden om helgonet Lucia
En av rötterna är legenden om det italienska helgonet Lucia. Hon dog martyrdöden den 13 december någon gång i början av 300-talet. Då var kristendomen förbjuden och kristna förföljdes.

Lucia hade blivit kristen när hennes sjuka mamma blev botad efter att ha besökt en helgongrav. Lucia som var trolovad valde att skänka sin hemgift till fattiga och bryta trolovningen. Den man hon skulle ha gift sig med anklagade henne för att vara kristen inför ståthållaren.

När soldaterna skulle föra bort Lucia kunde de inte rubba henne, inte ens med hjälp av oxar. De försökte bränna henne, men lågorna vek undan. Trots att de stack ett svärd genom hennes hals fortsatte hon att tala .

Lucia i nutid

Lucia firas den 13:e december och är en tämligen unik svensk företeelse, som spritt sig från Västergötland till hela Sverige. Traditionen levde vidare in i 1600-talet och 1700-talets bondesamhälle.

Firandet var vanligast på västkusten. Man firade med mat & dryck och en av gårdens kvinnorkläddes i vitt och fick bära en ljuskrans i håret. Traditionen kommer från Tyskland, där en flicka kläddes upp för att vara "Christkindlein", med tända ljus i håret som föreställde en gloria.

Lucia på skolor

Det moderna firandet tog fart när Stockholms Dagblad 1927 arrangerade de första offentliga luciatåget. Seden fick därefter snabbt efterföljare över hela landet, inte minst genom lokalpressens initiativ. Numera firas Lucia på skolor, daghem, bland föreningar och på många arbetsplatser.

Den största årliga luciakonserten äger rum i Globen, där Adolf Fredriks Musikklasser, Stockholms Musikgymnasium och Stockholms Läns Blåsarsymfoniker spelar och sjunger. Detta luciatåg har bland annat blivit omnämnt i Guiness Rekordbok som världens största, med över 1200 medverkande.

Lucia

 

| Copyright © 2009-2017 Martin Johansson, All rights reserved |