Julgranen

3.4/5 - (9 röster)

Julgranen

Idag kan man nästan inte föreställa sig en svensk jul utan en julgran. Lyckligtvis kan man köpa bra, vackra och billiga exemplar av julgran i hela landet.

Inspirationen för att ha en julgran kom från Tyskland, där man i många år njutit av traditionen att flytta in en julgran i vardagsrummet runt jul.

Den första rapporterade svenska julgranen är från 1741. Men det dröjde innan seden spred sig utanför godsen och herggårdarna.

Först kring 1900 hade den trängt bort de äldre mer bondska trädprydnaderna även ute i stugorna. Äldre tiders julgranar var oftast små och kunde vara placerade i en kruka eller på ett bord.

De första svenska granarna var i allmänhet dekorerade med vaxljus och godsaker som frukt och godis. Det blev dock allt vanligare att familjerna började tillverka sina egna dekorationer i papper och halm.

Från åren kring 1800 fanns det färdiga julgransprydnader att köpa i det större svenska städerna. Dom finaste var importerade från Tyskland.

Det vanligaste trädet till vardagsrummet är Rödgran, den är själva symbolen och begreppet av en julgran. Man kan även använda Kungsgranen som har mjukare  barr, som även håller längre. Vill man skilja sig lite från mängden ska man köpa sig en Silvergran. Den har blågröna, silverfärgade barr, och används ofta i skyltfönster.

GOD JUL!