Lucia

3.2/5 - (5 röster)

Lucia

Namnet Lucia kommer av det latinska ordet Lüx, som betyder ljus som strålar ut från en ljuskälla.

Legenden om helgonet Lucia
En av rötterna är legenden om det italienska helgonet Lucia. Hon dog martyrdöden den 13 december någon gång i början av 300-talet. Då var kristendomen förbjuden och kristna förföljdes.

Ursprunget till vårt Luciafirande finns i helgonlegenden om Lucia från Syracusa, som brändes på bål för sin kristna tro men mirakulöst överlevde för att istället dödas med ett svärd. Det äldsta belägget i Sverige är från 1764 då en lucia i vit dräkt med änglavingar uppvaktar herrskapsfolket på gården Horns i Västergötland. Seden spred sig sedan sakta från Västsverige och uppåt.

Vårt moderna luciafirande tog form omkring 1900, då Stockholms Dagblad utlyste en luciatävling där vinnaren tågade i procession iklädd krona med elektriska ljus. Sedan detta ”genombrott” firas Lucia just med tåg, som även inkluderar tomtar och pepparkaksgubbar. Varför Lucia-legenden skapat en tradition i de nordiska länderna är svårt att veta. Men som med många seder, inklusive julen, har olika influenser troligen sammansmält. Till saken hör nog att vi med våra långa mörka vintrar gärna tar till oss högtider och fester som handlar om ljus.

Lucia i nutid

Lucia firas den 13:e december och är en tämligen unik svensk företeelse, som spritt sig från Västergötland till hela Sverige. Traditionen levde vidare in i 1600-talet och 1700-talets bondesamhälle.

Firandet var vanligast på västkusten. Man firade med mat & dryck och en av gårdens kvinnorkläddes i vitt och fick bära en ljuskrans i håret. Traditionen kommer från Tyskland, där en flicka kläddes upp för att vara ”Christkindlein”, med tända ljus i håret som föreställde en gloria.

Lucia på skolor

Det moderna firandet tog fart när Stockholms Dagblad 1927 arrangerade de första offentliga luciatåget. Seden fick därefter snabbt efterföljare över hela landet, inte minst genom lokalpressens initiativ. Numera firas Lucia på skolor, daghem, bland föreningar och på många arbetsplatser.

Den största årliga luciakonserten äger rum i Globen, där Adolf Fredriks Musikklasser, Stockholms Musikgymnasium och Stockholms Läns Blåsarsymfoniker spelar och sjunger. Detta luciatåg har bland annat blivit omnämnt i Guiness Rekordbok som världens största, med över 1200 medverkande.