Årets julklapp 1991

Betygsätt gärna page

Årets julklapp 1991 blev CD-spelaren

1991 blev CD-spelaren utsedd till årets julklapp.

CD-spelare brukar oftas finnas i en Stereoanläggning för hemmabruk, en bilstereo, i datorer eller som portabla enheter. Vissa cd-spelare klarar av att spela upp skivor av andra typer än mw-redirect, som exempelvis Dvd eller Cd-rom DJ:s använder sig av mer avancerade cd-spelare där man bland annat kan ändra ljudets hastighet och tonart.

De flesta cd-spelarna matas bara med en skiva, men det finns cd-spelare som kan matas med flera skivor samtidigt och de kallas cd-växlare. Fördelen med dessa är att man kan växla mellan ljudspår från olika skivor, utan att behöva byta skiva. Sony och Philips var de två företag som jobbade hårdast med att utveckla den nya tekniken Compact_Disc”. År 1981 så hade de tillsammans utvecklat en accepterad standard för denna teknik vilket möjliggjorde att man kunde börja tillverka och sälja cd-spelare för allmänheten. Det utvecklades olika prototyper av spelare, där man bland annat testade olika lägen att placera själva skivan i. Sony var först ut på marknaden år 1982 med sin modell CDP-101. Sony lyckades även år 1984 att lansera den första portabla cd-spelaren D-50, som sålde över alla förväntningar. Modellen fick sedan namnet Discman eftersom det var cd-marknadens motsvarighet till Walkman.

År 1983 kan man säga var startåret för cd-spelaren eftersom försäljningen då kom igång på allvar. Utöver Sony hade bland annat Philips och Hitachi modeller ute på marknaden. Sony sålde så många spelare att andra tillverkare tvingades halvera sina priser. År 1986 såldes det över en miljon cd-spelare per år, vilket gör den till en av de snabbast växande elektronikprodukten någonsin, tillsammans med den nyare DVD-spelaren.