Betlehems stjärna

3/5 - (1 röster)

Vad är egentligen Betlehemsstjärnan för något?

Den stjärna som en gång gick upp i öster och gjorde de tre vise männen uppmärksamma på att något stort skulle ske har varit en nagel i ögat på den astronomiska världen.

Det hela kan naturligtvis vara en saga, som skulle lära människor hur kristendomen började, men om det nu var en verklig händelse på himlen, vad kunde det då vara?

Det finns flera möjliga kandidater till rollen som Betlehemsstjärnan, men de stökar samtliga till tideräkningen.

Om de skall stämma med de bibliska händelserna, måste vi acceptera att tidpunkten för Jesu födelse flyttas några år.

En tänkbar Betlehemsstjärna är Halleys komet, som visade sig vid den tiden, men det var år 12 f Kr, och så länge var de vise männen knappast på väg från Österland.

En annan möjlighet är en nova, kanske till och med en supernova, som kinesiska och koreanska astronomer såg år 5 f Kr. Den lyste på himlen i flera månader, och man kunde periodvis rent av se den på dagen.

En tredje möjlighet är en så kallad planetkonjunktion, alltså att två planeter står så nära varandra på himlen att de blir mycket tydliga. Det gjorde till exempel Jupiter och Saturnus, men det var år 7 f Kr.

Slutligen finns naturligtvis också den möjligheten att stjärnan var en lokal, astronomisk händelse, som baravar synlig i Mellanöstern och i de vise männens hemländer.

Men det är och förblir bara en gissning.

Källor:
www.bethelehemstar.net
en.wikipedia.org: Bethlehem Star

GOD JUL!