Minns du snökaoset 1985?

Minns du snökaoset i Oskarshamn 1985?

SMHI hade varnat ett dygn innan. Det började att snöa den fjärde januari 1985. Under fredagen den 5 januari vräkte det ner, skulle det någonsin ta slut?

Efter tre dygn låg ett par meter snö på flera platser i kommunen. Det var en kraftig vind från nordost, 25 meter per sekund ibland, som orsakade både kylan och det myckna snöandet, i dag kallar man fenomenet för snökanon. Det var till och med så att SMHI kom till Oskarshamn för att göra ett reportage om snökaoset.

Jag minns själv att det var så mycket snö så att jag kunde hoppa från garagetaket rätt ut på gräsmattan. Vi hade en skidbacke som hette Hjortberget, som jag så klart direkt ville åka till. Problemet var att det tog 5 dagar innan dom kunde öppna pga vädret som var.

Skolor stängdes, gångar fick grävas till affären och människor gick i karavan för att säkert komma hem från jobbet, om man nu kunnat ta sig dit överhuvudtaget. Snökaoset i Oskarshamn var ett faktum.

På vissa platser fick man forsla bort snön med traktor och lastbil,  vilket var fallet hos oss, pga att snövallarna utanför husen blev ett par meter höga. Nedan ser ni mig åka skidor på garageuppfarten.

Jag minns att pappa inte kunde öppna ytterdörren, så han fick kliva ut genom toalettfönstret som ni kan skymta till höger på bilden ovan.

På många ställen övernattade fabriksarbetare i fabriken och barn kunde inte hämtas från dagis utan fick helt enkelt sova över.

Försvarets bandvagnar fick kallas in från Eksjö för att evakuera människor som isolerats i sina hus och snön bara fortsatte att ösa ned från himlen. Värst var det söderut i kommunen.

Minns du det här? Eller har du bilder i digital form? Skicka dem gärna till kontakt@julrimmet.se så kan jag lägga upp dom på Julrimmet.

Tack till min mamma för bilderna 🙂

Facebooktwitterlinkedinmail

2 svar till “Minns du snökaoset 1985?”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.