Tomtens renar

3.2/5 - (4 röster)

Varifrån kommer tomtens renar?

Det är, i varje fall i vissa länder, välkänt att jultomten flyger världen runt i en släde, som dras av i regel åtta, men ibland

också nio, flygande renar.

Man kan gott undra varifrån de flygande hjortdjuren kommer, och hur historien egentligen uppkommit.

Samerna i norra Skandinavien har visserligen i hundratals år använt renar som dragdjur, men detta verkar inte ha något att göra med de moderna jultraditionerna.

Allt tyder på att uppfinnaren av tomtens renar är den amerikanske teologen Clement Clark Moore, som år 1823 skrev dikten ”A Visit from St. Nicholas”. I detta poem låter Moore jultomten anlända i en släde, som dras av åtta små renar. Det står dock inte ett ord i dikten om att renarna kan flyga. Han skriver bara att de är snabba som örnar.

Rudolf kom till år 1939

Der är ur denna dikt som den moderne jultomten med renar har uppstått. Den mest berömda renen av dem alla, ”Rudolf med röda mulen”, tillkom först år 1939 i en jultidning som författaren Robert May skrev speciellt för en amerikansk varuhuskedja.

Tomtens renar är en fast del av traditionen den dag som i dag är, även om vissa författare har försökt att ändra på transportmedlen. Man har infört fler renar, och australiensaren Rolf Harris har i sången ”Six White Boomers” talat sig varm för att släden dras av flygande kängurur, när färden går till Australien, eftersom renarna inte tål värmen.

Källor:
www.history-online.dk: Jul
en.wikipedia.org: Santa Claus’s reindeer

GOD JUL!