Firar alla människor julen?

3.4/5 - (5 röster)

Firar alla människor julen?

Julen är nog den största och populäraste högtiden i västvärlden. För miljontals människor, speciellt i Nordamerika och Europa, är det vinterhalvårets absolut största begivenhet, och det kan ha både religiösa och kommersiella orsaker.

Julen är framför allt en kristen högtid och firas på olika sätt i såväl Nord- och Sydamerika och Europa som i delar av Afrika, Australien och på några få ställen i Asien

Men firar alla människor julen? Julen är dock på intet sätt en helt global företeelse. Det är många människor världen över, för vilka julen inte spelar någon särskild roll. Det gäller till exempel hela den muslimska världen, där julen inte anses vara någon speciell högtid.

I andra länder och religioner finns det heller ingen tradition att fira jul, men i stället har man andra högtider mot årets slut.

Judarnas stora högtid heter Hanukkah och firas till minnet av templets invigning i Jerusalem på 100-talet f Kr. Hanukkah ligger inte lika fast i tiden som julen och kan inträffa från slutet av november till slutet av december.

Kineserna firar i regel jul bara om de är kristna, och de kristna utgör bara en minoritet i det stora landet. Kinesernas stora högtid är det kinesiska nyåret, ofta i slutet av januari.

Så alla männidkor firar inte julen, i alla fall inte på samma sätt som vi gör i Norden.

Källor:
www.the-north-pole.com
en.wikipedia.org: Christmas
www.soundvision.com

GOD JUL!