Julköttbullar
2 kg blandfärs
4 ägg
2.5 dl vispgrädde
3 msk skånsk senap
1.5 dl ströbröd
2 gul lök eller 3-4 tsk lökpulver
2 kg blandfärs
salt, svartpeppar, vitlökspulver, oregano
- Rör ihop ägg och grädde och senap och låt det sedan svälla cirka 10 minuter tillsammans med ströbröd.
- Riv gul lök på stora hålen på ett rivjärn. Blanda i lök – eller lökpulver, om du använder det, samt färs och kryddor i ströbrödsblandningen. Bearbeta inte för länge – då blir det segt. Ha en bunke ljummet vatten bredvid att doppa händerna i för lättare hantering. Rulla små fina köttbullar.
- Teststek en köttbulle och smaka av. Komplettera med mer kryddor om du tycker det behövs – hur mycket salt och peppar man föredrar är väldigt individuellt. Stek köttbullarna i smör så de får fin yta. Ska de frysas in och värmas i ugn till julbordet behöver de inte vara helt genomstekta – då blir de lätt torra när de värms på.