Var bor tomten?

3.3/5 - (3 röster)

Vart bor tomten?

Var bor jultomten? Den frågan har gett upphov till många historier och diskussioner under tidernas gång och har nästan lett till några diplomatiska kriser mellan olika länder.

Efter att kommersiella krafter har börjat spela en allt större roll i julen, har det dykt upp allt fler förslag på den givmilde mannens adress. Enligt nordamerikansk tradition bor han på Nordpolen, och det beror i hög grad på tecknaren Thomas Nast, som 1866 föreslog just den adressen.

I andra länder har man föredragit att placera jultomten inom sina egna gränser. Danskarna håller på Grönland, medan finnarna anser att han bor strax utanför staden Rovaniemi.

Från början bodde han på ett öde och isolerat berg i nordöstra Finland, men det var lite för långt bort för att han skulle kunna få besök.

I andra berättelser har han bott i Turkiet och på en avlägsen och öde plats långt upp mot norr i Ryssland. Det första är inte något dåligt förslag, då det var därifrån Sankt Nikolaus, jultomtens stamfader, kom.

Det senaste förslaget går ut på att han bor i bergen på gränsen mellan Kirgisistan och Kazakstan, eftersom det rent logistiskt är mest praktiskt, när han skall dela ut julklapparna. Det har fått de kirgisiska myndigheterna att lova att uppkalla ett berg efter jultomten.

I vissa länder gör man inte så stor affär av var han bor. Det gäller t ex Sverige och Norge, och även i Holland är man lite mer svävande, när det gäller adressen, om än den holländske jultomten Sinter Klaas i typiska fall ankommer med båt från Spanien.

Källor:
en.wikipedia.org: Santa Claus
www.kristendom.dk
www.historie-online.dk

GOD JUL!